top of page

Sriracha fermenteren en conserveren



Sriracha wordt voornamelijk gemaakt van rode jalapeno pepers of voor meer hitte met Thaise rode pepers. Vandaag maak ik het met mijn cayenne pepers die ik vorig jaar zelf gekweekt heb in mijn moestuin. Omdat de scoville van deze cayenne peper tot wel bijna 5 keer zo hoog kan zijn als een rode jalapeno is mijn sriracha een stuk pittiger dan het origineel. Het proces is echter het zelfde dus maak zelf je keuze welke rode peper je wil gebruiken. Om de hitte te minimaliseren, haal ik wel van een groot gedeelte van de cayenne pepers de zaden eruit.

De sriracha ga ik dus straks fermenteren en hierdoor komen er bacteriën vrij; ook wel probiotica genaamd. Probiotica zijn goede darmbacteriën. Deze bacteriën overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm.





Wat heb je nodig?


½ kg pepers

5 teentjes knoflook

3 eetlepels suiker

1 eetlepel zout

120ml water

120ml azijn


Dus laten we aan de slag gaan

1. Eerst gaan alle ingrediënten in de blender maar omdat ik cayenne pepers gebruik, haal ik eerst wat zaden eruit.


2. Na het blenden, stop ik het in een schone pot om het voor minimaal een week te fermenteren. Ik dek de pot af met een schone vaatdoek met een elastiekje er overheen zodat de co2 die ontstaat tijdens het fermentatie proces er wel uit kan maar dat er geen beestjes of stofjes in je saus kunnen komen.

3. Omdat de bovenkant van je saus in aanraking komt met zuurstof kan het zo zijn dat er schimmel ontstaat bovenop. Gebeurd dit, schep dit weg dan is de rest nog steeds goed. Om dit te voorkomen kan je elke dag even roeren.


4. Door fermenteren, verandert de smaak dus hoe langer je fermenteert hoe heftiger de smaak wordt. Voor sriracha wordt wel een minimum van 7 dagen fermenteren aanbevolen. Hoe langer je de saus fermenteert hoe dikker de saus wordt.

5. Na het fermentatie proces blend dan de gehele inhoud voor een aantal minuten zo glad mogelijk en haal het dan door de zeef. Als je de probiotica wil behouden dan kan je hier ophouden en deze saus in je koelkast bewaren voor 6 maanden.

6. Maar hoe doe je de saus langer bewaren? Volgens Europese weck regels kan je de saus niet wecken maar volgens Amerikaanse canning richtlijnen is na het fermenteren het zuurgehalte hoog genoeg om het onder water te koken. Bij het wecken zet je de potten dus in een laag water maar nu moet je de potten volledig onder water koken voor 15 minuten. Na dat je de potten onder water hebt gekookt voor 15 minuten zijn ze goed voor de voorraadkast en kunnen ze wel een jaar mee, maar vaak veel langer.




0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page