top of page

Groene salsa maken en wecken

Aan het einde van het tomaten seizoen heb je vaak je plant nog vol hangen met groene tomaten en hier maak ik groene salsa van in plaats van alles zo op de compost hoop te gooien.


Recept (+/- 4 jampotjes) :

 • 1kg groene tomaten

 • 1 ui

 • 1 teentje knoflook

 • 1 paprika

 • 4 pepers (kunnen gemengde pepers zijn)

 • Handvol peterselie/koriander

 • Zout naar smaak 1. Was je tomaten grondig en verwijder de steeltjes

 2. Hak de tomaten, uien, paprika, pepers en de knoflook fijn of gooi alles in de blender of door een elektrische rasp om het proces te versnellen. Hoe kleine alles is, hoe sneller het zacht en gaar is.

 3. Stop alles in de pan maar hou de peterselie/koriander nog apart en kook dit volledig zacht.

 4. Als het zacht is, plaats dan de staafmixer erop tot het de gewenste textuur heeft

 5. Breng de salsa op smaak met zout en de peterselie/koriander


Wecken:

 1. Pak schone potten en vul deze potten tot een cm vanaf de bovenkant

 2. Maak de randen van de potten schoon met azijn

 3. Draai de deksel erop maar niet te strak

 4. Kook de potten onder water in een pan voor 15 min

 5. Haal ze er met een wecktang uit en laat ze op kamertemperatuur komen voor je ze verplaatst naar je voorraadkast

Waarschuwing!


Tomaten komen van de ‘nachtschade-achtigen’ familie en de groene gedeeltes (het blad en de onrijpe vruchten) zijn in grote hoeveelheden giftig voor consumptie. Online staat dan ook regelmatig dat het afgeraden is om groene tomaten te eten ook al zijn ze verhit geweest. In de groene tomaat zit Tomatine en Solaline en een vergiftiging hiermee kan koorts, buikpijn, diarree, overgeven, slaperigheid en lusteloosheid veroorzaken. Dit gezegd hebbend zijn er veel Zuid-Europese en Zuid-Amerikaanse culturen die groene tomaten eten. Deze culturen consumeren de groente tomaten gerechten meer als een bijgerecht net zoals bijvoorbeeld deze salsa. Er is geen duidelijk onderzoek naar vanaf welke hoeveelheid je potentieel last kan krijgen van groene tomaten en iedereen moet die keuze voor zichzelf maken wat men prettig en veilig vindt.

Mijn overweging is als er zo veel plekken op de wereld zijn die wel groene onrijpe tomaten eten dan vind ik persoonlijk dat het vaak genoeg getest is in de werkelijkheid. De hele wereld heeft veel tegenstrijdige regels of gewoontes wat voedsel preserveren en consumptie betreft dus op een gegeven moment moet je voor jezelf de keuze maakt waar jezelf achter staat.


0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page