top of page

Groene tomaten BBQ saus


Aan het einde van het tomatenseizoen zit je vaak nog met een hoop groene tomaten maar wat kan je hier nu mee? Ik maak hier verschillende dingen mee maar BBQ saus is een van de opties.


Benodigdheden:

  • 3kg onrijpe tomaten

  • 1,5 kg uien

  • 500 ml azijn

  • 4 teentjes knoflook

  • 150 gr suiker

  • 2 theelepels peper

  • 1 theelepel cayenne peper

  • 1 eetlepel mosterdpoeder

  • Zout naar smaak


1. Snij de tomaten en uien klein en stop dat met alle ingrediënten in een pan op het fornuis.

2. Kook alles helemaal zacht en zet er dan een staafmixer op.

3. Haal de inhoud door een zeef voor een gladde ketchup

4. Kook het dan tot de dikte die je zelf wil en check op een bordje of de bbq saus dik genoeg is en niet meer waterig is. Blijf je saus proeven en aanpassen tot je er helemaal blij mee bent.


Conserveren:

1. Doe de hete saus in schone potten en draai het deksel erop.

2. Weck de potten voor 15 minuten.

3. Haal de potten met een wecktang uit de pan en nu is het minimaal een jaar houdbaar als de pot vacuüm trekt.

Waarschuwing!


Tomaten komen van de ‘nachtschade-achtigen’ familie en de groene gedeeltes (het blad en de onrijpe vruchten) zijn in grote hoeveelheden giftig voor consumptie. Online staat dan ook regelmatig dat het afgeraden is om groene tomaten te eten ook al zijn ze verhit geweest. In de groene tomaat zit Tomatine en Solaline en een vergiftiging hiermee kan koorts, buikpijn, diarree, overgeven, slaperigheid en lusteloosheid veroorzaken. Dit gezegd hebbend zijn er veel Zuid-Europese en Zuid-Amerikaanse culturen die groene tomaten eten. Deze culturen consumeren de groente tomaten gerechten meer als een bijgerecht net zoals bijvoorbeeld deze salsa. Er is geen duidelijk onderzoek naar vanaf welke hoeveelheid je potentieel last kan krijgen van groene tomaten en iedereen moet die keuze voor zichzelf maken wat men prettig en veilig vindt.Mijn overweging is als er zo veel plekken op de wereld zijn die wel groene onrijpe tomaten eten dan vind ik persoonlijk dat het vaak genoeg getest is in de werkelijkheid. De hele wereld heeft veel tegenstrijdige regels of gewoontes wat voedsel preserveren en consumptie betreft dus op een gegeven moment moet je voor jezelf de keuze maakt waar jezelf achter staat.0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page