Er zijn een aantal verschillende manier om je voedsel veilig te conserveren in potten zoals inmaken, wecken en pressure cannen. Maar wanneer gebruik je nu welke methode? Eerst zal ik even kort uitleggen wat de verschillende methodes zijn:
Wat is inmaken?
Inmaken is voedsel conserveren met een conserveermiddel zoals suiker of azijn. Dus zoiets als jam of augurken. Deze producten worden kokend heet in hele schone potten gestopt en dan wordt het deksel snel dicht gedraaid. Door de hitte zet eerst de inhoud van de pot uit en als het afkoelt slinkt de inhoud weer en daardoor trekt de pot vacuüm waardoor er geen bacteriën in kunnen komen en door het conserveermiddel wordt de inhoud houdbaar.
Wat is wecken?
Met wecken kan je zonder conserveermiddelen conserveren want je voedsel wordt in een weckpot gedaan en vervolgens nog verhit in een weckketel of grote pan. Door het wecken wordt de inhoud voor een langere tijd verhit, dan zet de inhoud uit en als het afkoelt, zal de inhoud weer krimpen waardoor er een vacuüm ontstaat. Tijdens het verhitten, zullen bijna alle bacteriën dood gaan. Echter al het voedsel wat geweckt wordt met een te laag zuurgehalte (boven de 4.5 ph), kan eventueel nog de botulisme bacterie bevatten aangezien deze bacterie pas dood gaat boven de 115 graden en deze temperatuur kan niet op het fornuis in een pan water bereikt worden. Dit is verder geen probleem: de oplossing is dat je alle geweckte voedingsmiddelen met een te laag zuurgehalte zoals groente, vis en vlees, eerst voor dat je het eet 10 minuten verhit op het fornuis. Hierdoor dood je de gifstoffen van de botulisme bacterie en dan kan er niks aan de hand zijn.
Wat is pressure cannen?
Met pressure cannen kan je voedsel conserveren in een pressure canner onder hoge druk. Door deze hogedruk kan je hogere temperaturen bereiken binnen in je potten. Hiermee kan je de 115 graden bereiken die je nodig hebt om de botulisme bacterie in zijn geheel uit te schakelen zodat deze bacterie nooit zijn gifstoffen in je voedsel kan verspreiden. Dit betekent dat als je de inhoud van je potten later wil eten dat je het niet voor 10 min hoeft te verhitten omdat er geen kans is op de botulisme bacterie. Je kan ze dus kort opwarmen of zelfs koud eten.
Welke methode?
Zo nu weten we even weer in het kort wat wat is maar wanneer gebruik je nu welke methode? Laat ik het uitleggen aan de hand van verschillende voedingsmiddelen die je eventueel zou willen conserveren. We beginnen met fruit.
Fruit
Inmaken
Voor fruit is de meest voor de hand liggende methode jam. Met jam hoef je alleen de inmaak methode te gebruiken want aangezien je met jam veel suiker toevoegt is suiker het conserveermiddel en dan hoef je de pot na het heet vullen niet meer te wecken of pressure cannen.
Wecken
Wat nu als je het fruit in zijn geheel wil bewaren voor in taarten of in je havermout en je wil er niet een berg suiker aan toevoegen? Dan zou je je fruit perfect kunnen wecken. Fruit is daar zeer geschikt voor want al het fruit heeft een te hoog zuurgehalte voor bijvoorbeeld de botulisme bacterie. Als je fruit weckt in water(siroop) dan hoef je nadat je de pot weer opent niet je fruit eerst 10 minuten te koken voordat je het veilig kan consumeren.
Pressure cannen
Omdat fruit dus een hoog zuurgehalte heeft (lager dan 4.5 ph), hoeft pressure cannen dus niet. Je hoeft niet bang te zijn voor de botulisme bacterie. Inmaken of wecken is dus de beste methode voor fruit.
Groente, vlees en vis
Maar wat nu als je groenten, vlees of vis wil conserveren want dit zijn de producten die een te laag zuurgehalte hebben? Dan kan je gebruik maken van alle 3 de opties alleen elk is met een verschillende uitkomst. Laten we wortels nemen als voorbeeld.
Inmaken
Als je wortels veilig wilt inmaken dan kan je ze op het zuur zetten. Dit betekent dat ze een zure smaak zullen aannemen zoals een augurk maar omdat je wortels niet lang hoeft te koken met de inmaak methode en omdat je geen suiker of zout toevoegt wat vocht onttrekt blijft je wortel heel erg knapperig en zijn ze fantastisch in een salade.
Wecken
Maar wat nu als je helemaal geen zure smaak wil aan je wortel? Dan kan je ze wecken. Als je wortels wilt wecken dan kan je ze in water wecken in weckpotten voor 90 min. Maar omdat wortels een te laag zuurgehalte hebben (ph van boven 4.5) moet je je wortels na het openen eerst 10 min verhitten om botulisme te voorkomen. Dit betekent wel dat de wortels hun weerstand wat verliezen en dat ze zacht worden.
Pressure cannen
Als je geen zure of hele zachte wortels wilt dan heb je nog optie 3 om je wortels te pressure cannen. Je hoeft wortels namelijk maar 25min (kleine potten) of 30min (grote potten) te pressure cannen en omdat de pressure canner boven de temperatuur komt van 115 graden en hiermee de botulisme bacterie doodt, hoef je na het openen van je pot de wortels ook niet meer voor 10 min te koken. Je zou ze dus zelfs koud uit de pot kunnen eten. Door de kortere pressure can tijd in vergelijking met wecken en omdat je ze niet meer 10 minuten moet verhitten behoudt de wortel meer weerstand.
Dat zijn dus de verschillende methodes en als je weet wat je van jouw eindproduct wil dan weet je welke methode je moet gebruiken.
Comentarios