top of page

Hoe werkt pressure cannen?Pressure cannen

Deze methode wordt voornamelijk in Amerika toegepast en ik zie het nauwelijks voorkomen in Nederland. In Amerika is het de basis van voedsel conserveren en word het massaal gebruikt onder de mensen die zelf hun eten willen conserveren. Gek genoeg kan je in Nederland het apparaat niet eens aanschaffen.


Vandaag deel ik met jullie de Presto Pressure Canner 16 Quart. Dit is een van de meest gebruikte pressure canners voor op het fornuis want hij is zeer goed van kwaliteit, betaalbaar en omdat dit apparaat is goed gekeurd door de USDA. De USDA is het United States Department of Agriculture, het ministerie voor landbouw. Zij creëren de Amerikaanse richtlijnen voor veilig voedsel conserveren. En laten we wel zijn in Amerika zijn ze erg bezig met regeltjes en richtlijnen voor veiligheid omdat ze natuurlijk als de dood zijn dat ze links en rechts een rechtzaak aan hun broek hebben hangen. Dus ook al zijn dit geen Europese richtlijnen, durf ik ervan uit te gaan dat het een zeer veilig en goed gecontroleerd apparaat is. Daarom heb ik voor de Presto Pressure canner 16 quart gekozen maar later hier meer over.

Wat is pressure cannen?

Pressure cannen is een manier om je voedsel met een te laag zuurgehalte te conserveren. Een te laag zuurgehalte is een ph waarde van onder de 4.5. Dit geld voor groente, vlees en vis.


Met een pressure canner kan je dus veilig groente, vlees en vis cannen zonder gevaar voor botulisme. In deze video leg ik meer uit over botulisme.


Maar waarom is de pressure canner dan anders?

Met een pressure canner kan je de kern van je potten waar je voedsel inzit op een hoge druk laten koken. De meeste bacteriën gaan al dood op 100 graden maar voor de botulisme bacterie moet de inhoud minimaal tot 121 graden verhit worden. Dit kan je dus niet gewoon op je fornuis doen want de maximale kook temperatuur op je fornuis is 100 graden. In een pressure canner kom je wel op de 121 graden en hiermee dood je de botulisme bacterie en dan is je voedsel dus veilig geconserveerd.


Je stopt dus het eten in een pot en vervolgens ga je deze potten koken op hoge druk en door de hitte zet de inhoud dan uit. Als je klaar bent met je kooktijd en je haalt de pressure canner van het fornuis, laat je hem geheel afkoelen en als de druk van de pressure canner eraf is, open je de pan en haal je de potten eruit. Als de potten weer afkoelen dan krimpt de inhoud weer waardoor de pot zich vacuüm trekt. Nu zijn alle bacteriën in de pot gedood maar vanwege de vacuüm kunnen er ook geen nieuwe bacteriën de pot meer binnen dringen. Hierdoor is dus je voedsel houdbaar geworden. Straks zal ik beter stap voor stap uitleggen hoe het proces werkt.


Wat heb je allemaal nodig op te kunnen pressure cannen?

 1. Pressure canner

 2. Glazen potten met een draaideksel

 3. Glastang

 4. Eventueel een trechter met een grote opening

Potten

Wat betreft potten in Amerika wordt er in ‘masion jars’ of ‘ball potten’ gecant. Met recepten zal je ook altijd lezen over ‘pints’ of ‘quarts’ dat zijn namelijk de Amerikaanse maten voor de potten die ze gebruiken.

Elk verschillende voedselsoort of gerecht moet je voor een bepaalde tijd pressure cannen maar ook het formaat van de pot is hierbij bepalend hoe lang iets moet. Omdat ik in Nederland woon en met liters werk, zal ik geen gebruik maken van die formaatnamen ‘pint’ en ‘quart’. Ik gebruik gewone glazen potten met draaideksels: dezelfde als die ik gebruik voor het inmaken.

Een pint is ongeveer 470 ml qua inhoud en ik vergelijk dit met een kleine hak pot. Een kleine hak pot heeft 370 ml inhoud. Dit is wel minder dan een pint maar dat betekend als je voor een kleine hakpot de tijden aanhoudt van een pint zit je altijd goed.

Een quart is ongeveer 950 ml inhoud en die vergelijk ik met een grote hak pot die heeft weer de inhoud van 710 ml. Weer is de grote hakpot kleiner van inhoud dan een quart maar je zit dan altijd goed met je tijden.


Hoe lang je iets moet pressure cannen verschilt dus per inhoud. Deze tijden kun je online vinden op mijn website onder het menutje Conserveren en dan Pressure Cannen of klik hier!Nu zal ik jullie stap voor stap laten zien hoe de Presto Pressure Canner werkt. Ik ga voor jullie gedroogde kikkerwerten cannen en ik zal jullie laten zien hoe dat gaat. De tijden voor kikkerwerten zijn 75 minuten voor pints dus in ons geval een kleine hakpot en voor quarts is het 90 minuten dus in ons geval een grote hakpot. Ik gebruik vandaag alleen maar kleine potten dus ik hou 75 minuten aan.

Voor kikkererwten moet je ze eerst 6-12 uur laten weken voor je gaat cannen. Op deze manier zijn ze volledig gehydrateerd en hierdoor zijn ze net zo groot als dat ze zouden zijn als je ze gekookt hebt. Als je gedroogde kikkererwten in een pot zou stoppen en dan zou pressure cannen, dan zouden ze te groot worden in de pot omdat ze nog uitzetten en dan kan de pot klappen. Dus doe altijd eerst je kikkererwten weken. Na het weken moet je ze nog 30 min koken om te voorkomen dat ze na het pressure cannen nog te hard zijn. En dan begint het can proces.

Hoe werkt de pressure canner?

 • 1. Maak je potten schoon door ze 5 min te koken in sodawater en spoel ze daarna af of stop ze in de vaatwasser op een hete stand.

 • 2. Vul je potten eerst met de kikkererwten en vul de pot dan met het kook vocht tot een cm vanaf de bovenkant, haal al de lucht belletjes eruit, maak de rand schoon en draai dan de deksel er op maar niet al te strak. • 3. Plaats de potten in de pan, zorg dan dat je 750 ml water hebt die ongeveer dezelfde temperatuur is van jouw potten, giet dat erbij en doe het deksel erop.

 • 4. Zet hem op hoog vuur zodat het begint te koken en op een gegeven moment zal het ronde dingetje voorop het deksel omhoog ploppen en dan komt er stoom uit het ventiel. Schrik niet, het kan een heftige straal zijn maar dat hoort. Dit moet je 10 minuten laten spuiten zodat alle lucht uit de pan verdwijnt. • 5. Na 10 minuten stop je het kleine gewichtje erop om de stoom tegen te houden. Nu blijft de druk in het apparaat en loopt de druk op.

 • 6. Laat dan je druk op lopen tussen de 13-15 maar laat hem nooit onder de 10 zakken. Pas als de druk goed is, kan je de timer starten. Houd je fornuis in de gaten omdat je niet een te hoge of te lage druk wil. Soms zal je je fornuis iets harder of zachter moeten zetten om de juiste druk te houden. Als je druk onder de 10 is geschoten moet je helaas opnieuw beginnen met je timer tot de druk weer goed is. • 7. Als je timer is afgelopen, zet dan je fornuis uit, laat het natuurlijk afkoelen en laat de druk helemaal zakken tot nul. Als er geen druk meer opzit dan hoor je niks meer uit de pan stomen.

 • 8. Als de druk helemaal op 0 is, haal dan het gewicht eraf en wacht 10 min

 • 9. Doe hierna de deksel open en wacht weer 10 min

 • 10. En haal dan de potten met een glas tang eruit • 11. Laat ze op kamertemperatuur komen voor je ze verplaatst naar de voorraadkast op een koele plek waar geen direct zonlicht komt.


Dit is dus hoe je pressure cant. Het is absoluut niet ingewikkeld. Misschien vind je het wel wat spannend omdat het in Nederland zelden gebruikt wordt maar ik raad het je absoluut aan. Ik heb mijn presto aangeschaft via Amazon. Heb je eventueel interesse, hier is een link:Het apparaat is op zich niet heel erg duur, hij kost ongeveer 130 euro. Deze kosten heb ik persoonlijk er al halverwege het seizoen eruit met wat ik bespaar aan boodschappen. Helaas moet je dus wel invoer en verzendingskosten hierbij optellen aangezien hij niet in Europa te halen is. Bij mij was dit bij elkaar 90 euro dus dan komt hij in totaal op 210. Voor hoeveel ik conserveer, is dit het meer dan waard en vergeet niet: ik ben een zuinig persoon en heb een hekel aan geld uitgeven. Maar ik dacht ik deel even met jullie de kosten zodat jullie het eventueel zelf kunnen overwegen.Veel pressure can plezier!
 0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page