Elk jaar probeer ik een nieuwe skill te leren rondom moestuinieren en je oogst conserveren. Dit jaar wilde ik meer gaan experimenteren met het maken van sojamelk en andere soja producten zoals: yoghurt, vleesvervangers en houdbare sojamelk. Vandaag leg ik jullie uit hoe ik mijn sojamelk maak.
Wat heb je nodig voor 1 liter sojamelk?
100 gr gedroogde sojabonen
1 liter water
Kaasdoek/vaatdoek
Blender
Anti aanbak pan / pressure cooker
Stap 1 Weken
Helaas moet je de gedroogde sojabonen eerst minimaal 6 uur in water laten weken voor je aan de slag kan. Vinden jullie dat ook altijd zo vervelend als je dat leest in een recept en je kan niet meteen aan de slag gaan? Ik herken het maar sorry het moet echt. Doe je 100 gr gedroogde sojabonen in een kom en dek het ruik af met water want ze zullen behoorlijk wat water opzuigen.
Stap 2 Afgieten en in de blender
Vervolgens giet je de soja bonen af en was ze even goed. Dan stop je de geweekte sojabonen in een blender met een liter water. Zet je blender ongeveer 1 minuut lang aan zodat alles helemaal fijn is.
Stap 3 sojamelk koken
Rauwe sojamelk kan je niet drinken, daar krijg je echt buikpijn van dus je moet het eerst 10 minuten al roerende koken in een anti aanbak pan. Sojamelk schuimt enorm dus zorg dat je pan veel meer dan 1 liter kan hebben zodat als je sojamelk gaat schuimen de pan niet in 1 keer overloopt. Sojamelk bakt ook snel aan dus blijf roeren om te voorkomen dan de onderkant aanbrand want dit heeft veel effect op de smaak. Na het koken kan je de sojamelk op smaak brengen met wat zout en suiker.
Tip: Als je niet de hele tijd wil roeren in een pan kan je ook eventueel gebruik maken van een elektrische pressure cooker. Kook de sojamelk dan 2 minuten op hoge druk en laat daarna de druk van nature dalen. Zo hoef je niet er continu erbij te blijven dat scheelt aandacht.
Tip: Als je een smaakje aan je melk wil toevoegen kan je bijvoorbeeld ook jam toevoegen. Kijk wel uit als je van deze melk nog yoghurt wil maken dan kan je beter alleen zout en suiker gebruiken want jam heeft een verdikkingsmiddel en hierdoor kan je er geen yoghurt er meer van maken.
Stap 4 Vergiet
Het is aangeraden om je sojamelk te koken met de pulp erin om zo veel mogelijk smaak te creëren echter vind ik het erg irritant dat je dan hete sojamelk door je kaasdoek of vaatdoek moet halen. Zelf doe ik ook regelmatig de pulp al scheiden nadat de sojamelk uit de blender komt omdat het dan nog koud is. Ik merk niet echt verschil in smaak als ik het op deze manier doe. Wil jij braaf luisteren naar wat aangeraden word doe je dus stap 4 pas nadat je je sojamelk met de pulp hebt gekookt. Doe je sojamelk door een kaasdoek of vaatdoek en wring het goed uit. De pulp die achterblijft heet okara en hier kan je veel lekkere dingen mee koken en bakken dus gooi dit niet weg. Ik bewaar het meestal in de vriezer voor later.
Stap 5 bewaren
Nu kan je jouw sojamelk bewaren in de koelkast voor ongeveer 4 dagen. Wil jij je sojamelk houdbaar maken? In een volgende post leg ik jullie uit hoe je sojamelk kan pressure cannen. Dit betekend dat je de melk in je voorraadkast kan bewaren en dan hoef je niet meer elke week sojamelk te maken.
Wil je deze stappen allemaal in actie zien? Dat kan bekijk dan deze video!
Comments