De enige moestuin planner voor je moestuinleven
Deze blog kan taalfouten bevatten vanwege mijn dyslectie
Het overzicht hebben van wat je waar, wanneer en hoe moet zaaien is niet heel makkelijk en zeker niet voor een beginner. Elke keer aan het begin van het nieuwe jaar is het voor mij zelf ook een behoorlijke taak om weer een nieuwe planning te maken en ik dacht: Dit kan beter!
Om mijzelf te helpen en daardoor ook jullie heb ik een digitale moestuin planner ontwikkeld. Hij is alleen geschikt voor dekstop en tablet. Deze planner is niet alleen een agenda voor je moestuin maar ook een catalogus over wanneer, waar en hoe je iets moet zaaien, en helpt het je met het tekenen van jouw moestuin op schaal. Zo weet je altijd of jouw plan van wat je allemaal wil kweken ook daadwerkelijk past in jouw moestuin.
Omdat hij digitaal is kan je hem aan het einde van het seizoen opslaan en kopieren voor het volgende kweek seizoen. Zo start je al met een basis en is het plannen het jaar erop 80% minder werk. Dan hoef je alleen wat je hebt geleerd of jouw aanpassingen toe te voegen aan jouw planner en je kan aan de slag! Dit is dus de enige moestuin planner die je eenmalig hoeft aan te schaffen voor de rest van je moestuin leven. Zal ik even wat met jullie delen hoe het eruit ziet?
Hoofdstukken:
1. Aanpak
Hier bespreek ik de flow van hoe wij aan het werk gaan met de moestuin planner. Zo heb je al overzicht voor je aan de slag gaat.
2. Kweek wat je eet
Hier help ik je met het vinden van wat je wil kweken.
3. Moestuin informatie
Hier bespreek ik meer in detail over ijsheiligen, afharden en het bemesten van je groentes en fruit.
4. Kweek catalogus
Hier deel ik alle informatie over waar, wanneer en hoe je groente moet zaaien, planten en oogsten. Ook zijn alle maanden klikbaar. Als je bijvoorbeeld bij de tomaten bent in de kweek catalogus en je ziet dat je ze kan zaaien in maart. Dan kan je op maart klikken en dan stuurt de moestuin planner je naar jouw planner op de maand maart zodat je snel en effectief je planning kan maken.
5. Fruit snoeien
Hier is een overzicht van verschillende fruit bomen en struiken wanneer je ze het beste kan winter snoeien en zomer snoeien. Ook hier zijn de maanden klikbaar zodat je de informatie die voor jou van belang is in jou planner op kan schrijven.
6. Teken je moestuin op schaal
Hier leg ik uit hoe je jouw moestuin precies op schaal op mijn rasterpapier kan tekenen. Dit helpt je bij de volgende 2 hoofdstukken zodat je precies weet hoeveel ruimte je hebt om te kweken.
7. Teken je zomermoestuin
Nu je jouw moestuin op schaal hebt kan je zien in de kweek catalogus hoeveel ruimte bepaalde groentes innemen. Dan kan je precies uitrekenen hoeveel van bepaalde groentes je kan plaatsen in jouw moestuin. Zo doe je nooit te weinig, te veel of te dicht op elkaar zaaien. Ook kan je in dit hoofdstuk alvast opschrijven welke groentes vroeg geoogst kunnen worden zodat je weet dat deze plekken in jouw zomermoestuin vroeg leeg komen te staan en dan kan je deze gaten in het volgende hoofdstuk in de herfst moestuin weer opvullen met andere groentes.
8. Teken je herfstmoestuin
Nu je weet wat je in de zomer allemaal gaat kweken en op welke plek het komt te staan heb je in het vorig hoofdstuk ontdekt dat er op een gegeven moment plekken vrij komen. Het zou zonde zijn als deze plekken leeg blijven de hele herfst en winter lang dus in dit hoofdstuk geef ik je een lijst van groentes die je later in het seizoen kan kweken. Met deze groentes kan je dan de zomer gaten weer opvullen.
9. Voorzaai planner
Nu weet je wat je het moestuin seizoen allemaal wil kweken en ook waar het komt te staan. Omdat je moestuin op schaal is getekend kan je dus ook vooraf al uitrekenen voor hoeveel planten je plek hebt. In de voorzaai planner kan je per groente invullen hoeveel zaden je moet voorzaaien.
10. Moestuin planner
Dan is het nu eindelijk tijd om alle taken op te gaan schrijven in je planner. Elke maand is in 4 weken verdeeld zodat je jouw taken kan verspreiden over de maand. In de kweek catalogus en de fruitsnoei catalogus kan je dus de door jouw gekozen groentes en fruit opzoeken om de taken te verzamelen. Vervolgens staat er beschreven in de catalogus wanneer je iets kan binnen zaaien, buiten zaaien, uitplanten of oogsten. Je kan dan op de desbetreffende maand klikken en deze taak invullen op die maand. Loop op deze manier al je gekozen fruit en groente af en zo weet je precies het hele jaar wanneer je wat kan doen.
11. Volgend seizoen
In dit hoofdstuk kan je het hele jaar je eigen ondervindingen opschrijven zodat je het volgend seizoen dit kan meenemen. Bijvoorbeeld je geeft aan dat je te weinig paprika's hebt gekweekt of dat je de peulen te dicht op elkaar had gezaaid. Dan leer je van je eigen ervaringen en zo verbeter je jezelf elk moestuin seizoen.
Dan zijn we aan het eind gekomen van deze moestuin planner en dan kan je hem opslaan met het jaartal erbij en dan kopieer je het bestand met het komende jaartal erbij. Zo start je het volgende moestuin seizoen met je planner al helemaal ingevuld en dan hoef je alleen nog maar je eventuele aanpassingen toe te voegen. Dat bespaard je een hoop werk en zo leer je het beste van jezelf.
Deze digitale planner is dus een eenmalig aanschaf voor de rest van je moestuin leven en alleen geschikt voor dekstop en tablet. Dit kom omdat je kan typen in deze moestuin planner en op een telefoon is dit te klein. Je kan deze moestuin planner aanschaffen in de webshop voor 35 euro.
Heb je vragen stel ze gerust ik help heel erg graag! Wil je de moestuin planner in actie zien? Bekijk dan deze 2 video hieronder!
Xx
Lisa
Comments