top of page

Sojamelk pressure cannen | Maak je sojamelk houdbaar
Deze blog kan taalfouten bevatten vanwege mijn dyslectie.


Laten we beginnen door te vertellen dat sojamelk pressure cannen en niet goedgekeurde manier is volgens de USDA. Zo dat is uit de weg. In deze post deel ik graag met jullie waarom ik toch heb gekozen om sojamelk te pressure cannen en hoe ik dit doe.


Ik werk met sojamelk die ik zelf heb gemaakt en dit deel ik in deze post & video. Hier deel ik hoe je sojamelk maakt dat je in de koelkast voor 4 dagen kunt bewaren. Er zit wel een verschil tussen de sojamelk voor de koelkast en de sojamelk die ik ga pressure cannen.


Als je gaat pressure cannen verwarm je de soja op een hoge temperatuur en om die reden wil ik niet dat er al suiker in de sojamelk zit om te voorkomen dat het gaat karameliseren. Als je sojamelk maakt voor in de koelkast voeg je er vaak wat suiker en zout aantoe om het op smaak te brengen. Ben jij van plan om je sojamelk houdbaar te maken dan adviseer ik om de sojamelk helemaal blanco te houden. Als je de sojamelk na het pressure cannen opent kan je altijd nog suiker toevoegen.Wat ook een hele handige bijkomstigheid is als je sojamelk gaat pressure cannen is dat je de sojamelk niet meer eerst 10 minuten hoeft te koken voor je het gaat gebruiken. Rauwe sojamelk is namelijk niet goed voor je en moet eerst gekookt worden voor je het in de koelkast kan bewaren en kan gebruiken. Als je jouw sojamelk gaat pressure cannen kan je dus de rauw sojamelk in de potten doen en het dan pressure cannen. Tijdens het pressure can proces wordt de sojamelk dus goed verhit en dan is de melk niet meer rauw.

 

Dus kortom maak je eerst zelf je sojamelk voeg er dan niets aan toe en je hoeft het niet eerst te koken. Lekker makkelijk dus!


Als ik alle receptenboeken doorlees die ik ken over pressure cannen kom ik nooit sojamelk tegen maar gek genoeg kom ik het ook niet helemaal duidelijk tegen waarom het niet zou mogen. Gewone melk is een ander verhaal en dat word zeker afgeraden om te pressure cannen maar sojamelk is eigenlijk gewoon bonen water.

De rede wat ik zelf kan bedenken waarom het niet aangeraden wordt, is omdat sojamelk erg schuimt. Als je sojamelk verhit schuimt het en dit kan het vacuüm trekken verstoren omdat het tussen de deksel en het glas komt te zitten waardoor de aanhechting niet goed werkt. Maar door het schuimen is het dus niet per definitie gevaarlijk voor je gezondheid maar dit betekend dat het vacuüm slagingspercentage lager ligt dan bij andere producten. En dat wil ik wel op mij nemen dat vind ik geen probleem.


Los sojabonen pressure cannen kom je wel overal in de recepten tegen en die tijden hou ik aan voor sojamelk. Sojabonen in pints pressure cannen moet voor 40 minuten en in quarts 50 minuten.


Dan nu stap voor stap hoe ga je het pressure cannen:Stap 1 Vul je potten

Ik zelf maak dit keer gebruik van weckpotten met een vaste beugel. Officieel zijn weckpotten afgeraden door de USDA voor pressure cannen omdat het rubber kan verschuiven tijdens de hoge druk. Ik merk dat dit niet gebeurd met de weckpotten met een vaste beugel en als je weckpotten wil gebruiken met losse klemmen raad ik je aan om 2 extra klemmen op je deksel te plaatsen. Dan nog kan het rubber soms verschuiven maar dan zet je die pot in de koelkast om hem als eerste te gebruiken. Ook gebruik ik wel eens mason jars en schroefdraaipotten voor dit project.


De potten moeten schoon zijn maar het hoeft niet steriel want dat gebeurd tijdens het pressure cannen. Vul dan je potten en houd 2,5-3,5 cm ruimte vrij vanaf boven. Sojamelk schuimt heel erg dus je kan hem beter iets meer ruimte geven dat te weinig maar ga niet onder de 3,5cm zitten. Zorg dat de rand helemaal schoon is en sluit dan de pot af.


Stap 2 Pressure cannen

Na het vullen van de potten mogen ze in de pressure canner. De pressure canner die ik gebruik is mijn eigen canner: CanMate Presspan 22qt en deze kan je vinden op www.pressurecanning.nl Dan pressure can je de potten op jouw druk en voor pints 40 minuten en quarts 50 minuten. Is pressure cannen nieuw voor jou en zou je graag stap voor stap willen horen hoe dat moet kijk of lees dan hier. Blog & Video.


Stap 3 Voorraadkast

Als je timer is afgelopen laat dan de canner geleidelijk afkoelen en haal je potten eruit. Laat ze vervolgens op kamertemperatuur staan en controleer de vacuüm na 12 uur. Daarna kan je ze verplaatsen naar de voorraadkast en het wordt aangeraden om het binnen een jaar te consumeren. Als je pot niet vacuüm is getrokken zet hem dan in de koelkast en consumeer de melk binnen 4 dagen.


Nu je altijd sojamelk op voorraad hebt staan is het niet alleen handig voor je pannenkoeken, koffie of andere gerechten waar je sojamelk voor gebruikt maar ik gebruik het het meeste om er yoghurt van te maken. In een volgende post deel ik met jullie hoe ik van deze houdbare sojamelk yoghurt maak.


Wil je deze tips in actie zien? Bekijk dan de video.


0 opmerkingen

Comments


bottom of page