top of page

No dig aardappels poten



Eindelijk is het tijd om weer aan de slag te gaan in de moestuin. Het is halverwege april en dat betekend aardappels poten. Ook al hebben we nog steeds kans om vorst dit hoeft niet het einde van je aardappelplant te betekenen. Stel dat je blad bevriest dan beschadigd dit alleen het blad waardoor de groei wat gestremd word maar dit dood niet de gehele plant. Dit jaar maak ik gebruik van de no dig methode. Wil je meer over de no dig methode horen bekijk dan deze video waarin ik meer uitleg wat het betekend.



Aardappel soort

Eerst wil ik even de 3 verschillende soorten aardappels bespreken. Je hebt een vroege, midden en late aardappel en al deze aardappels kunnen op het zelfde moment gepoot worden in april. Het verschil tussen deze aardappels is wanneer ze oogst klaar zijn. Dus het is belangrijk om te weten wat voor soort aardappel je poot zodat je weet wanneer deze ongeveer klaar is voor de oogst. Een vroege aardappel kan je gemiddeld oogsten vanaf juni/juli, een midden aardappel vanaf juli/augustus en een late aardappel vanaf augustus/tot halverwege oktober.

Ik poot zelf dit jaar de Alberta. Deze aardappel is een midden tot late aardappel en zeer geschikt voor verschillende dingen zoals, pure, roosten of friet dus het is een veelzijdige aardappel. Ook is hij redelijk weerbaar tegen Phytophthora.


Herfsttuin

Mijn bedoeling is dat als de aardappels geoogst worden dat deze ruimte dan vrij komt voor mijn herfsttuin. Daarom poot ik vaak vroege of midden aardappels omdat dan de oogst periode perfect overeenkomt met waneer de voorgezaaide plantjes van de herfsttuin in de grond moeten. Zo voorkom ik dat de aarde lang blood ligt. Wil je meer zien over hoe ik mijn herfsttuin start kijk dan naar deze video.


No dig aardappels potten stap voor stap.


#1 Oogjes ontwikkelen

Deze stap is niet verplicht maar het kan helpen. Ik leg mijn poot aardappels 2 weken in het daglicht om de oogjes iets te laten groeien om ze een kleine voorsprong te geven. Laat ze niet te lang worden want als ze afbreken dan zal de plant niet meer groeien.


#2 Egaliseren

Zorg dat je bodem egaal is voor je naar de volgende stap gaat. Dit betekend bijvoorbeeld eerst alles kort maaien of her en dek tuin aarde toevoegen om de grond vlak te krijgen.



#3 Onkruid bestrijden

Met onkruid bestrijden bedoel ik niet onkruid wieden want we willen juist zo min mogelijk de aarde bewerken. Met de no dig methode dek je eerst de bodem af met karton zodat het onkruid geen zonlicht meer krijgt en hierdoor sterft. Het beste is onbedrukt bruin karton maar her en der wat zwarte woorden is geen probleem. Zorg dat je alle tape en nietjes verwijderd en dek de bodem dan af met het karton. Het is heel belangrijk dat er geen gaatjes zitten tussen het karton dus wees royaal en overlap veel om gaten te voorkomen.


#4 Compost

Plaats dan op het karton een laag compost van minimaal 6cm als je hier aardappels in wil poten. De aardappels moeten namelijk 5 cm diep gepoot worden en zo zit je met minimaal 6cm aan compost altijd goed. De aardappel zelf heeft zeer veel baad bij het feit dat de compost lekker luchtig is waardoor hij makkelijk kan groeien.


#5 Poten

Ik poot 2 rijen aardappels naast elkaar zodat ik van beide kanten dan nog makkelijk tussen de planten kan rijken. Dit is handig als ik de planten later in het seizoen wil afdekken om te voorkomen dat de aardappels in de zon komen te liggen. Tussen deze 2 rijen houd ik 70cm afstand en tussen elke aardappel in een rij houd ik tussen de 30-50cm afstand. Als de ruimte tussen de aardappel aan de grotere kant is zoals 50cm heeft de aardappel meer ruimte om groter te groeien dus houd daar rekening mee.

Maak een gaatje van 5 cm diep en leg daar je aardappel in met zijn oogjes omhoog. De oogjes worden namelijk de stengels waar het blad aan groeit. Uit de aardappel zelf komen de wortels die omlaag zullen groeien. De wortels van de aardappel kunnen na een tijdje door het karton heen omlaag groeien want het karton zal langzaamaan vergaan.


#6 Mulch

Je kan eventueel na het poten van de aardappel de compost nog afdekken met mulch zoals gemaaid gras of stro. Dit houd het vocht binnen maar ook zorgt het er voor dat de onkruidzaden die door de lucht dwarrelen minder kans hebben om te ontkiemen als het boven op de mulch land.






0 opmerkingen

Comments


bottom of page