top of page

Bieten op 4 verschillende manieren conserveren




Vanwege mijn dyslectie kan het zijn dat deze blog taalfouten bevat.



In mijn moestuin was het eindelijk tijd om bieten te oogsten. Ik krijg regelmatig de vraag wanneer zijn bieten nu klaar voor de oogst? Zodra er een kleine ronde biet onder het blad vormt zijn ze al oogstbaar maar natuurlijk hoe langer je wacht hoe groter hij wordt. Het enige waar je op moet letten is dat je niet te lang wacht want je moet het voor zijn dat de biet zijn zaden wil verspreiden. Dan ontstaat er in de kern van de biet een stengel waar een bloem uitkomt en als die bloem is uitgebloeid worden de zaden vervolgens verspreid. Zodra dit gebeurd wordt de biet houterig en minder lekker om te eten. Dus het antwoord op de vraag wanneer kan je bietjes oogsten: In praktisch elke fase tot aan dat er een bloem ontstaat.


Maar wat doe je dan met al die bieten als je ze geoogst hebt? Hier zijn wat tips!



#1 Bewaar ze voor smoothies

Natuurlijk kan je de gekookte bieten in de vriezer bewaren voor later maar deze optie vond ik iets te voor de hand liggend. Persoonlijk vind ik een stukje biet in mijn smoothie erg lekker maar ik hoef daar echt geen hele pot voor open te trekken of een hele gekookte biet is ook te veel.


Daarom kook ik mijn bieten eerst vork zacht en dan snij ik ze in kleinere stukken. Vervolgens bewaar ik de biet gezamenlijk met andere vruchten en groentes zoals aardbei, banaan en courgettes in een herbruikbaar silicone zakjes en zo heb ik altijd de perfecte hoeveelheid in de vriezer voor een smoothie.





#2 Spinazie (bietenblad) pressure cannen

Het bietenblad moeten we zeker niet vergeten! Je kan het vers eten in een salade en als je het lang in de koelkast wil bewaren rol het dan in een vochtige theedoek. Ook kan je het bietenblad invriezen voor later gebruik zoals spinazie. Eerst moet je het blad dan wassen en blancheren en je kan ze het beste bewaren door ze in te vriezen in silicone cupcake houders. Als ze bevroren zijn kan je ze eruit drukken en in een zak bewaren.



Echter ik vind het nogal behoorlijk irritant dat ik deze blokjes bietenblad eerst moet ontdooien voor ik het in mijn gerecht gooi dus mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar pressure cannen.


  1. Je wast en blancheert het blad en vervolgens vul je een schone pot met de spinazie maar hou 2,5 cm vanaf boven vrij. De aanbevolen potten zijn maison jars echter ik maak ook gebruik van herbruikbare schroefdraaipotten van de supermarkt om kosten te besparen.

  2. Als je de potten met de spinazie hebt gevuld vul dan de pot met water en hou 2,5 vanaf boven vrij en prik met een houten stokje de luchtbellen uit de pot.

  3. Maak de rand van de pot schoon met een schone vaatdoek en draai de deksel er vingervast op.

  4. Pressure can kleine potten/pints voor 70 minuten en grote potten/quarts voor 90 min op jouw geschikte druk. (In Nederland is 10/11 PSI voldoende)

Wil je meer leren over pressure cannen bekijk dan deze video of schaf mijn cursus pressure cannen aan.





#3 Bietjes pressure cannen/wecken

Bietjes in potten bewaren is ontzettend handig want hierdoor raakt mijn vriezer niet overvol. Je kan de bieten wecken in water voor 30 min op 100 graden maar doe je bietjes wel eerst voorkoken dat ze al vorkzacht zijn. Wil je meer leren over wecken bekijk dan deze video.


Onthou als je groente, vlees en vis gaat wecken heb je altijd nog een kleine kans op botulisme (klik hier als je meer wil weten) en om dit gevaar volledig te vermeiden moet je de bieten eerst 10 minuten door verhitten voor je het kan eten. Wil je dit niet of wil je de bieten ook koud kunnen eten dan moet je het pressure cannen.


Pressure cannen:

Vul je potten met voorgekookte bietjes en houd 2,5 cm vanaf boven vrij en dek het af met water. Pressure can kleine potten/pints voor 30 min en grote potten/quarts op 35 min op jouw geschikte druk. (In Nederland is 10/11 PSI voldoende)


Wil je meer leren over pressure cannen bekijk dan deze video of schaf mijn cursus pressure cannen aan.


#4 Bietjes inmaken op het zuur

De laatste conserveer methode van vandaag, want ja er zijn er natuurlijk nog veel meer, is inmaken. Als je iets inmaakt dan hoef je de potten niet meer te wecken of pressure cannen maar dit kan niet met alles. Deze methode kan je alleen gebruiken wanneer er een conserveermiddel word toegevoegd of als het product een hoog genoeg zuurgraad heeft en dit geld voor fruit. Wil je meer leren over inmaken klik dan hier.


Plaats voorgekookte bietjes in gesteriliseerde potten en houd 1-2cm afstand vanaf boven. Je kan je potten steriliseren door ze voor 10 minuten onder water te koken of 10 minuten in een oven van 150 graden te plaatsen.


Schat in hoeveel ml inmaakvocht je nodig hebt om deze bietjes af te dekken. Het inmaakvocht bestaat uit azijn, water en eventuele kruiden, zout en suiker naar keuze. De minimale verhouding van het inmaakvocht wat ik gebruik is half om half maar wil je het zuurder dan kan je altijd het azijn gedeelte verhogen. Breng vervolgens het inmaakvocht aan de kook.


Zorg in de tussentijd dat de potten met de bieten verhit zijn in bijvoorbeeld de oven, magnetron of door ze in een klein laagje water op te warmen. Hete potten met de hete bieten samen en het hete inmaakvocht zorgen er gezamenlijk voor op de hoogste kans op vacuum trekken. De kans daalt als je het hete vocht in koude potten stopt.


Vul je hette potten met het kokende inmaakvocht en houd 1-2cm vanaf boven vrij. Maak de rand van de pot schoon met een schone vaatdoek en draai de deksel er snel op. Omdat er azijn aan toegevoegd is hoef je nu niets meer te doen en als hij vacuum is gezogen en volledig is afgekoeld dan is de pot houdbaar.


Wil je al deze tips in een video zien? Dat kan bekijk dan deze video:







0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page