top of page

Pressure Can Cursus

De Nederlandse pressure can cursus van Boerderij in een Rijtjeshuis


Vanwege mijn dyslectie kan deze blog taalfouten bevatten


Sinds 16 augustus 2023 is de pressure can cursus online en op dat moment naar mijn weten was dit toen de enige pressure can cursus in het Nederlands. Er is veel informatie te verzamelen in het Engels maar Nederlandse informatie was ver te zoeken. Dit komt volgens mij omdat pressure cannen nog een vrij onbekende conserveer methode terwijl het in Amerika heel veel gebruikt word.



Wat is pressure cannen?

Pressure cannen is de enige conserveer methode waar je producten met een laag zuurgehalte mee kan conserveren zonder kans op botulisme. Wil je meer leren over botulisme bekijk dan deze video. Producten met een laag zuurgehalte zijn groente, vlees en vis.


Tijdens het pressure cannen wordt voedsel in een glazen pot in een pressure canner onder hoge druk gezet waardoor de temperatuur op kan lopen tot wel 120 graden. Dit is nodig want hiermee dood je de botulisme bacterie. De botulisme bacterie verdwijnt pas vanaf 115 graden.

Tijdens het pressure cannen word de inhoud van de pot verhit waardoor het uitzet en hierdoor zou langzaam alle zuurstof uit de pot gedrukt worden. Na het pressure cannen, als de pot weer afkoelt, zal de inhoud weer slinken waardoor de pot vacuum trekt. Dit betekend dat de bacteriën zijn tijdens het proces gedood, na het proces trekt de pot vacuum en kunnen er dus geen nieuwe bacteriën er meer bij komen. Hierdoor is het product houdbaar.


Wil je meer stap voor stap zien hoe je moet pressure cannen bekijk dan deze video.



De cursus

Om pressure cannen toegankelijker te maken voor de Nederlandse en Europese markt heb ik een cursus ontwikkeld. Graag leg ik je uit hoe het in zijn werk gaat.


De cursus is een interactief pdf bestand en bestaan uit tekst, afbeeldingen, tabellen en voornamelijk video's. Je hebt ongeveer een dagdeel nodig om de gehele cursus te volgen. De cursus kan zo vaak en wanneer je maar wil gevolgd worden. Ook is de cursus voor onbepaalde tijd beschikbaar voor jou. Dit betekend dat als je over een jaar je geheugen op wil frissen dan kan dat gewoon! Het enige wat je nodig hebt om de cursus te kunnen volgens is een computer, telefoon of ipad en internet. De cursus heeft een start korting om te vieren dat hij online is en in de maand augustus en september in het jaar 2023 kost hij 50,- en vanaf oktober zal hij 60,- gaan kosten.



Om alles zo vindbaar mogelijk te maken is per hoofdstuk in het pdf bestand duidelijk aangegeven waar dat hoofdstuk over gaat. Onder elke video staan de onderwerpen vermeld gezamenlijk met de tijd wanneer ik wat bespreek.


De inhoud van de cursus


H1 Wat is pressure cannen?

  • Wat is een pressure canner?

  • Wat is het verschil tussen een pressure cooker en een pressure canner?

  • Wat kan je niet pressure cannen?


H2 Botulisme en andere bacteriën

  • Hoe bacteriën en schimmels kunnen ontstaat tijdens en na het voedsel conserveren.

  • Wat is botulisme?

  • Het belang van de PH waarde of de zuurtegraad van etenswaren.

  • Hoe je het simpel botulisme kunt voorkomen en uitschakelen.


H3 Pressure cannen en druk

  • Druk op verschillende hoogtes

  • Welke druk moet ik aanhouden?

  • Hoe meet ik de druk?

  • Het verschil tussen een weighted-gauge en een dial-gauge pressure canner

  • Hoe maak je van een dial-gauge ook een weighted-gauge pressure canner.


H4 Benodigdheden voor pressure cannen

  • Welke potten kan je gebruiken?

  • Kan je potten hergebruiken?

  • Hoe maak je de potten schoon?


H5 Pressure cannen stap voor stap (praktijk)

H6 Extra weetjes en informatie

  • Waarom ruimte in de pot vrij houden?

  • Vacuüm testen van maison jars en schroefdraai potten

  • Houdbaarheid

  • Ideale voorraadkast

  • Vitamine behoud

  • Hot en Raw pack uitgelegt

  • Voorkom het overlopen van de pot

H7 Het verschil tussen pressure cannen en wecken

  • Wat is wecken?

  • Wat zijn de verschillen tussen wecken en pressure cannen?

  • Wat zijn de voor en nadelen?


H8 Het verschil tussen pressure cannen en inmaken

  • Wat is inmaken?

  • Inmaken en botulisme

  • Wat zijn de verschillen tussen inmaken en pressure cannen?

  • De voor en nadelen


H9 Wanneer gebruik je welke methode?

  • Wanneer gebruik je inmaken

  • Wanneer gebruik je wecken

  • Wanneer gebruik je pressure cannen

  • Welke vragen stel ik mezelf?


Aan het einde van de cursus weet je dus niet alleen hoe je in de praktijk om moet gaan met de pressure canner maar dan weet je ook de theorie er achter waarom je het precies zo doet. Dit bied je een volledig overzicht zodat je met een gerust hart aan de slag kunt gaan want je weet precies waar je mee bezig bent.



Cursus aanschaffen

Heb je vragen over de cursus dan kan je natuurlijk altijd contact opnemen met mij en dan help ik je graag. Heb je interesse om de cursus aan te schaffen klik dan hier.


Een pressure canner aanschaffen

Het vinden van een pressure canner was voorheen een beetje ingewikkeld aangezien je ze alleen uit Amerika kon laten komen. Dit zorgde voor een hoop extra kosten waar natuurlijk niemand enthousiast van wordt. Dit probleem is echter opgelost door Pressure Canning Nederland.


Bij Pressure Canning Nederland kan je nu de CanMate Presspan 22Qt bestellen en hierdoor vermijd je de dure invoerkosten want hij kost 129,95 inclusief verzendkosten binnen Nederland. Deze pressure canner is persoonlijk door mij getest en goedgekeurd.



0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page