top of page

Augurken inmaken


In de zomer als ik teveel komkommers oogst zodat ik ze niet allemaal vers kan opeten maak ik graag augurken. Het proces is heel simpel dus dit is een mooi starters project! Je hebt verschillende komkommers en augurken die je zelf kan kweken maar zolang je hem niet al te groot laat groeien zijn beide bruikbaar dus is een echte augurk soort niet per definitie nodig.


Wat heb je nodig?

 1. (kleine) Komkommer/augurken

 2. Natuurazijn

 3. Zout (4% van totale hoeveelheid)

 4. Suiker naar smaak

 5. Eventuele kruiden voor smaakmakers
Stap voor stap:


 1. Was je komkommers/augurken goed en snij ze in de vorm waarin je ze wil of als je ze heel klein geoogst hebt laat ze eventueel heel.

 2. Maak je potten met draaideksel schoon door ze 5 min te koken in water met wat soda en spoel ze daarna schoon of doe ze op een hete stand in de vaatwasser. Zorg dat als je de potten vult ze nog warm zijn. Dat zorgt ervoor dat de inhoud straks niet te snel afkoelt als de azijn erin gaat.

 3. Vul je potten met de komkommers/augurken maar laat 1 a 2 cm vanaf boven vrij.

 4. Voeg dan je smaakmaker toe zoals: mosterdzaad, dille, peperkorrel, chili vlokken, tijm, rozemarijn enz. Natuurlijk kan je met van alles de komkommers/augurken op smaak brengen.

 5. Nu is het tijd om het zuur te maken en zo reken je ongeveer uit hoeveel vocht je nodig heb: per kleine gevulde jam pot heb je ongeveer 200ml zuur nodig en voor een grotere pot waar je bijvoorbeeld augurken in koopt, heb je ongeveer 350 ml zuur nodig. Dus bekijk even hoeveel potten je gevuld hebt en reken vervolgens uit hoeveel zuur je nodig hebt.

 6. Ik gebruik voor mijn augurken zelf half water en half azijn maar het meest voorkomende is 2 delen azijn en 1 deel water. Reken uit wat 4% van het totale vocht hoeveelheid is en voeg dat toe aan zout en voeg suiker toe naar smaak. Suiker is officieel niet nodig. Kook alles tot het suiker en zout goed opgelost is en tot alles goed borrelt.

 7. Voeg de kokende vloeistof toe aan de pot tot 1 cm vanaf de boven kant, maak de rand schoon en draai zo snel mogelijk het deksel erop. Ga dan pas verder met de andere pot zodat je zoveel mogelijk hitte in de pot kan houden.

 8. Door de hete vloeistof zal de inhoud in de pot gaan uitzetten en als het dan afkoelt, krimpt de inhoud weer waardoor de pot vacuüm trekt. Door de azijn wordt je inhoud houdbaar gehouden en door het vacuüm kunnen er geen bacteriën meer van buiten af in de pot komen. Hierdoor is het houdbaar. Je kan het vacuüm checken door te kijken naar het druk knopje boven op de deksel. Als deze naar binnen is getrokken, is het goed.

 9. Laat de potten helemaal afkoelen en als zij vacuüm getrokken zijn, kan je ze op een koele plek bewaren zonder direct zonlicht.0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page