top of page

5 tips: Hoe start je een moestuin?


Soms zie je door de bomen het bos niet meer: hoe moet je nu beginnen? Online is er eindeloos veel informatie maar het probleem ervan is dat veel meningen als feit gepresenteerd worden. Moestuinieren kan niet maar op 1 manier en naar mijn mening kan je het maar beter zo simpel mogelijk houden. Hier 5 tips voor het starten van je eigen moestuin.


1. Kweek wat je eet

Natuurlijk hoef ik je niet uit te leggen dat je niet moet kweken wat je niet lust maar ik bedoel het ook iets uitgebreider. Als je van jezelf weet wat en hoeveel je van iets koopt, is dit een mooi startpunt. Eet en koop je dus veel wortels reken dan eens uit hoeveel je zou moeten kweken om jezelf te voorzien. Op deze manier voorkom je dat je veel te veel spitskolen hebt en te weinig sperziebonen.


2. Maak een planning

Nu je weet wat je wil kweken, is het handig om eerst alle informatie te verzamelen over alles wat je wil kweken. Stel jezelf deze vragen over wat je wil kweken:

  • Hoe groot wordt de plant?

  • Wanneer kan ik het zaaien?

  • Wanneer kan ik het uitplanten?

  • Wanneer kan ik het oogsten?




Op basis van deze informatie kan je alles goed op tijd voorbereiden en het is altijd erg prettig als je deze info in een overzicht of in je agenda opschrijft.


Stel jezelf dan deze vragen over jouw moestuin:

  • Hoe veel ruimte heb ik?

  • Hoeveel planten passen op deze oppervlakte?

  • Waar komt de beste zon?

  • Waar wil ik wat kweken?

Op basis van deze info kan je plannen hoeveel plantjes je moet voorzaaien of direct buiten moet zaaien. Ook kan je planten die veel zon nodig hebben, zoals tomaten dan de beste plek geven in jouw moestuin.


3. Haal het meeste uit je moestuin seizoen

Ons moestuin seizoen is niet bepaald het langste op de wereld maar we hebben heel veel mogelijkheden. Om je seizoen te verlengen, kan je veel planten binnen starten in zaaibakken voordat het buiten warm genoeg is. Dit is bijvoorbeeld onmisbaar voor pepers en tomaten. De tijd en de warmte die deze planten nodig hebben, is te lang voor onze kortere zomer. Deze informatie had je vantevoren ook al verzameld tijdens je planning en zo kom je er dus nooit te laat achter.


Naast verlengen, kan je je oogst ook optimaliseren door voorzaaien toe te passen. Als je meerdere oogstrondes in een moestuinseizoen kan toepassen, haal je er meer uit. Bijvoorbeeld als je sla eerst hebt voorgezaaid en je plant ze uit na ijsheiligen zodat het niet meer kan vriezen, kan je de sla oogsten voordat het seizoen voorbij is. Als je alweer nieuwe plantjes voorzaait voordat je alles hebt geoogst dan kan je meteen na de oogst een nieuw plantje in de grond stoppen en dan heb je weer een voorsprong.


Lees achterop je verpakking hoelang het ontkiemen duurt en voeg daar 1 a 2 week aan toe zodat er een klein plantje in de tijd is ontstaan. Plaats dan deze tijd voordat je het originele plantje gaat oogsten en dat is dan het moment dat je voor kan zaaien voor een nieuwe ronde.


4. Verspreid je oogst

Nu je weet wat, waar en hoeveel je wil kweken, is het ook handig om de oogst een beetje te verdelen. Sla is erg lekker maar je hebt niet zoveel aan 20 kroppen sla op hetzelfde moment. Als je bijvoorbeeld komkommers en tomaten kweekt en je bent van plan om in 1 keer veel tomatensaus of augurken te maken dan is het minder een probleem als je veel oogst in 1 keer heb.

Maar hoe voorkom je een grote oogst van dingen die je niet in 1 keer kan verwerken. Dit doe je door niet alles in 1 keer te zaaien. Als je elke keer een "eetbare" hoeveelheid zaait wacht dat weer 2 weekjes voor je de volgende ronde zaait. Op deze manier verdeel je de oogst.


5. De grond

De grond waar je in kweekt, is natuurlijk erg belangrijk voor je moestuin. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik een makkelijke moestuinierder ben en dat ik mezelf niet gek laat maken met de regeltjes over bemesten. Ik heb behoorlijk veel vertrouwen in moeder natuur en zelf probeer ik zo min mogelijk met mijn aarde te rommelen. Hier een tip voor een zand, kleigrond en potgrond.

Klei & zandgrond: Kleigrond komt veel voor in Nederland en is zeer voedzaam. Het is alleen vaak erg compact aangezien het veel vocht vasthoudt. Als jouw kleigrond te compact is, kan je het luchtiger maken door veel compost of andere plantaardig materiaal toe te voegen zoals bladeren.

Zandgrond daarentegen is juist erg water doorlatend en is minder vruchtbaar. Toch is de verbetering van deze grond niet echt anders dan die van de kleigrond. Voeg compost of andere plantaardige materialen toe en dek de grond af met mulch zodat het vocht niet snel uit de grond verdampt.

Potgrond: Ik gebruik in mijn voortuin veel potten om mijn groenten en fruit in te kweken. Ik krijg regelmatig de vraag of ik deze potgrond elk jaar vervang of wat ik er anders mee doe. Aan het einde van het seizoen gooi ik in de potten wat kippenmest en ik laat veel onkruid en andere planten die we niet meer oogsten boven op de aarde liggen om te rotten. Door deze extra compost en plantaardige materialen, maak ik de potgrond weer voedzamer en luchtig voor het volgende moestuinseizoen.

Dit waren een aantal tips voor het starten van een moestuin. Ik raad het voornamelijk aan om echt een planning te maken want als je overzicht hebt, is het echt veel makkelijker om een moestuin te starten en om hem te onderhouden. Deze planning kan je later weer aanvullen of aanpassen tot het uiteindelijk helemaal perfect is voor jou.


Heel veel moestuin plezier!







2 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

2 Comments


jpvsmets
Apr 02, 2023

Hoeveel water in tomaten bak 1cm moet dat altijd vol zijn?? voor Tomaten???pot je van 9 met gaatjes onder??

Like
Replying to

Ik geef 1 cm maar hij hoeft zeker niet altijd vol te zijn juist liever niet. Dus ik geef 1 cm en dan pas als de aarde droog voelt geef ik weer 1 cm

Like
bottom of page