top of page

Hoe start je een herfst moestuin?


Het is nu halverwege juli en mijn zomertuin is nu echt volop begonnen en dan kom ik al weer om de hoek met het woord herfsttuin. Misschien klinkt dat vreemd of ben je daar mentaal nog helemaal niet klaar voor maar juli is het moment om na te denken over je herfsttuin.


Wat betekent eigenlijk een herfsttuin?

Het betekent niet dat je pas in de herfst groenten kan zaaien want helaas is er dan niet genoeg warmte en tijd meer voor de meeste planten. Misschien wat spinazie, veldsla en radijsjes maar een herfsttuin kan veel meer zijn dan alleen wat sla.

Als je in juli een aantal groenten voorzaait, zal het je verbazen wat je allemaal tot ver in de herfst en zelfs in de winter nog kan kweken. Het belangrijkste is dus om te weten welke groentes een beetje tegen wat kouder weer kunnen.


Maar hoe start je nu?

Het is eigenlijk niet moeilijk alleen moet je het wel van tevoren plannen aangezien de herfst groeiperiode een stuk korter is. Eerst is het belangrijk om te weten hoeveel dagen je nog hebt tot het ongeveer gaat vriezen. Ik hou altijd een beetje half oktober aan. Natuurlijk kan het ook ietsje eerder of later gaan vriezen maar ik vind dit een mooi gemiddelde.

Hoeveel dagen je nog over hebt, bepaalt welke groentes je nog kan kweken. Op elke zaadverpakking staat hoelang een groente nodig heeft tot oogst en reken dan ook 1 a 2 weken erbij voor oogsttijd en omdat er wat minder daglicht is. Als dat nog past tussen nu en je vriesdatum dan kan je dat dus nog kweken.
Wat kan je ongeveer nog kweken

Bietjes Wortels Broccoli Bloemkool Sla Radijzen Boerenkool

Spitskool Spinazie Sperziebonen Snij biet Koolraap Peulen Erwten

Spruitjes Selderij Rabarber Winterui Paksoi Knolvenkel Winterpostelein

Stappenplan:

  1. Hoeveel dagen tot het gaat vriezen plus 2 weken.

  2. Wat kan je in deze tijd nog kweken? (zaaien, kiemen, uitplanten en oogsten)

  3. Hoeveel plek heb ik in de moestuin?

  4. Maak een planning

  5. Aan de slag!

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page