top of page

Aardappels oogsten en bewarenWelk soort?

Halverwege april heb ik dit moestuin seizoen mijn aardappels gepoot (bekijk video hieronder). De aardappel die ik dit jaar had aangeschaft zijn Alberta. Ik heb voor deze gekozen omdat het een veelzijdige aardappel is en kan voor puree, geroosterd en frietjes gebruikt worden. De Alberta heeft al eerder een plekje in mijn moestuin verdient en toen heb ik hem vergeleken met een ander soort. De Alberta was overduidelijk de winnaar en vandaar dat ik dit seizoen voor alleen de Alberta ben gegaan.


Wanneer kan je aardappels oogsten?

Dit soort is een middenvroeg tot late aardappel en dit zegt wat over de oogst tijd. Zodra er bloemen in je planten zitten, zitten er al kleine aardappels aan de plant. Deze worden krieltjes genoemd. Ze zijn natuurlijk verschrikkelijk lekker dus zeker de moeite waard maar als je grotere aardappels wil kan je ze beter oogsten nadat de plant afgestorven is. De plant word dan droog en geel en gaat plat liggen.


Vroege, midden en late aardappels

Je hebt 3 verschillende varianten van aardappels wanneer je ze kan oogsten en dat zijn vroege, midden en late aardappels. Vroege aardappels sterven vaak al rond eind juni af, de midden aardappels eind juli begin augustus en de late aardappels zullen eind augustus of begin september klaar zijn. Dus welk soort aardappel je poot zegt wel iets over de oogst tijd. Vergeet niet dat je dus alle aardappels kan oogsten vanaf dat er bloemen in zitten voor krieltjes maar als je grote aardappels wil verschilt het dus per soort wanneer je ze moet oogsten.

Aardappels bewaren

Als je je aardappels geoogst heb wil je ze natuurlijk ook bewaren. Na de oogst laat je de aardappels eerst drogen. Dit kan ik een losse laag ergens in een schuur doen maar je kan ze ook laten drogen in kratten met luchtgaten. Zorg dan wel dat je ze niet al te dik opstapelt zodat overal makkelijk lucht bij kan komen.

Vervolgens kan je ze donker, koel en droog bewaren. Hou ze wel regelmatig in de gaten of er geen rotte aardappels tussen zitten want zodra er 1 gaat kan dit de rest ook aansteken. Verwijder de rotte aardappels dus zo snel mogelijk.

Tip!

Een persoonlijke tip ik verzamel ze ook een beetje op formaat want de kleine aardappels worden het snelst zacht dus die eet ik dan het eerste op en bewaar ik boven op zodat ik die al eerste pak.


Pressure cannen

Voor mij beginnen de aardappels toch wel wat zacht te worden in februari. Dit betekend dat alles wat er dan nog over is conserveer ik aan de hand van pressure cannen. Op deze manier kan ik ze nog roosteren maar ik kan er ook nog aardappel puree er van maken. Dan hoef ik de aardappels ook niet in de vriezer geblancheerd te bewaren dus dat geeft mij weer extra vriezer ruimte als ik mijn aardappels gewoon in mijn voorraadkast kan bewaren.


Deze blog post kan taalfouten bevatten vanwege mijn dyslectie.
0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page